FITOTERAPIJA

Fitoterapija je medicinska praksa utemeljena na znanosti i stoga se razlikuje od drugih tradicionalnih pristupa poput travarstva koje se oslanja na empirijsko uvažavanje ljekovitog bilja.

Od bilja učimo da treba biti strpljiv ali na kraju sve dođe na svoje.

Današnji čovjek najmanje razmišlja o preventivi u zdravlju. Ljekovito bilje za razliku od medicine evoluiralo je s čovjekom milijunima godina, stvaralo svoje aktivne komponente. Suvremena medicina svoj razvoj bilježi u zadnjih 2 stoljeća. Ne treba nam puno kako bismo shvatili da je velika većina lijekova dobivena upravo iz ljekovitog bilja gdje se kemijski sintetiziraju samo određene aktivne komponente iz bilja a zaboravljajući upravo na to da bilje najbolje djeluje sinergijski (sa svim svojim aktivnim komponentama). Kad dodamo tome ako je osoba educirana u radu s biljem nemamo nikakvih nuspojava, odlično zvuči zar ne!

Nevjerojatno je koliko često možemo čuti od ljudi kako je biljem nemoguće liječiti, kako je to ovako i onako, da ne nabrajam dalje. Nakon svih tih ovakvih i onakvih komentara te iste osobe vam kažu da im gastritis „ proradi „ u proljeće i jesen . Iz tog najjednostavnijeg komentara možemo vidjeti onu pravu istinu DA, MI SMO DIO PRIRODE  koliko god se odupirali toj činjenici.

Kada prođemo prirodom potrebno bi se bilo samo malo osvrnuti i vidjeti bogatstvo koje nam nudi, bogatstvo boja, mirisa i ljekovitih komponenti. I ukoliko ništa o bilju ne znate u  trenutcima kad ste u prirodi osjetit ćete posebnu energiju, poseban mir koji nam samo isključivo priroda može dati.

Mir da pronađemo sebe u tišini, da pokušamo čuti svoje misli u svijetu buke i galame.

Kako je zaista Fitoterapija medicinska djelatnost koja je priznata u većini zemalja zapadne Europe a i svijeta kao dio medicine ili kao  tako zvana Komplementarna medicina. Fitoterapeuti su osobe koje   uz poznavanje bilja moraju poznavati  Fiziologiju, Psihologiju, Anatomiju, Internu medicinu.

Koliko puno su naši stari znali (preko  usmene predaje)  o ljekovitom bilju danas je fascinantno.

Nisu baš poznavali Farmakogenezu bilja ali su jako dobro znali za što se koja biljka koristi i kako.

 E sad u cijeloj priči dolazimo do osnivača tvrtke Bilje sestre Ljubice pokojne sestre Ljubice Kovač. Nevjerojatna  osoba koja je o ljekovitom bilju, o njegovom djelovanju, o ljudskom tijelu znala više usudim se reći  od velikog broja današnji liječnika ili nekih drugih struka koje se bave biljem.

Prolazeći kroz predavanja kako bih dobila licencu Fitoterapeuta shvatila sam da sve što nas struka uči doduše natrpano stručnim izrazima, frazama, istraživanjima i sl. časna je znala reći u par riječi kako bi svima bilo jasno.

I danas dok ovo pišem razmišljam kako je Bog velik i kako je našu časnu  blagoslovio  i dao joj dar da može  biti  sve ono što je bila.

Ostavila je iza sebe bogatstvo receptura i terapija koje su  godinama usavršavane , naučila nas je kako raditi iscrpine, kako tretirati koju biljku, kada se bilje bere, kako se macerira, zašto se koristi i u riznici njene ostavštine svaki dan saznajemo nešto novo.

 Veliko hvala časna što si u sve nas usadila veliku ljubav prema bilju  i prirodi.

Poštujući  čovjeka i prirodu, poštujući vlastiti tijelo i dragoga Boga možemo  zaista stvoriti svijet u kojem je ljepše živjeti, svijet u kojem će naša djeca odrastati i o nama pričati s velikim uvažavanjem.  Daj Bože da i mi budemo u mogućnosti svojoj djeci prenositi mudrosti koje smo tokom života naučili.

Danijela Vlašić

Ako jezike ljudske i anđeoske govorim,

a ljubavi nemam,

onda sam kao mjed, koja ječi, ili cimbal, koji zveči .

I ako imam dar proročanstva i znam sve tajne i sve znanje,

I ako imam svu vjeru, da i gore premještam, a ljubavi nemam,

Ništa sam.

(Korinćanima 13.1 , 3.2 )

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)